Blog


Bron: Twentse courant tubantia
Datum: 21-08-2019


5 vragen aan Maaike van DartelK. MAAIKE VAN DARTEL
aan Maaike van Dartel, de enige geregistreerde leefstijlcoach in Oldenzaal.
ELKE AGTEN
"Eigenlijk geef ik mijn cliënten een cadeau voor het leven mee." Dat zegt leefstijlcoach en fysiotherapeut Maaike van Dartel. Sinds januari leert ze mensen om bewuster om te gaan met hun gezondheid.

1Wat houdt leefstijlcoaching precies in? "Stap voor stap werken aan een gezondere leefstijl. Het draait met name om gedragsverandering. Alcohol, roken, voeding, ontspanning, slaap en stress zijn factoren die de meeste problemen opleveren. Ik leer mensen wat ze moeten doen om deze factoren te verbeteren."

2Waarom hebben mensen hulp nodig bij het creëren van een gezondere leefstijl? "Vaak weten mijn cliënten wel wat goed voor ze is, maar toch doen ze het niet. Sommige patronen zitten er zo ingebakken. Voor het avondeten nog even een paar handjes chips om de ergste honger te stillen. Het is niet handig, maar toch ben je je er niet altijd van bewust. Ik leer mensen waarom ze zoiets doen en op welke momenten het voorkomt."

3Wordt leestijlcoaching vergoed? "Het zit in de basisverzekering, maar dan moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Naast een verwijzing van de huisarts, speelt ook BMI (body-mass index op basis van lengte en gewicht -red.) een rol. Is deze 25 of hoger en heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en/of diabetes? Dan kom je in aanmerking voor vergoeding. Met een BMI van 30 of hoger geldt dit sowieso."

4Heb je nog tips voor het kwijtraken van die vakantiekilo's? "Pak de structuur weer op. Dronk je op de camping iedere dag een biertje? Beperk dit dan nu tot het weekend. Begin weer met sporten en zorg dat je je dagelijkse beweging krijgt. Zit je in een andere omgeving en in een ander ritme, dan maak je vaak ook andere keuzes."

5Welk misverstand heerst er over leefstijlcoaching? "Dat ik mijn cliënten vertel wat ze moeten doen. Zo werkt het niet, ik maak ze alleen bewust van hun valkuilen. We denken samen in mogelijkheden en bouwen gaandeweg kleine successen in. Zo blijft het behapbaar."